Veiligheidsrisico's Rwanda

Kaart bij reisadvies Rwanda
Kaart bij reisadvies Rwanda

Veiligheidsrisico's Rwanda

Reis door het coronavirus alleen naar Rwanda als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

Let op: in ?oranje? gebieden kan het voorkomen dat de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: Alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via Twitter, de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Er zijn veiligheidsrisico?s voor reizen in heel Rwanda. In de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo (Noord-Kivu en Zuid-Kivu) en Burundi kan de veiligheidssituatie plotseling veranderen. In het noordwesten van het land kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Wees daarom voorzichtig in deze gebieden. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Informeer naar de laatste veiligheidssituatie voordat u naar deze gebieden reist.

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Rwanda. Maar kleine criminaliteit als diefstal, inbraak en straatroof komt wel voor. Wees in heel het land alert. Vooral op plekken waar veel mensen komen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert in het donker, loop bij voorkeur niet alleen door straten waar weinig mensen zijn.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam, bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Neem geen grote geldbedragen mee.
  • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Kom niet in militaire zones. Deze zijn vaak niet duidelijk aangegeven en slecht verlicht.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Vergrendel uw deuren en doe alle ramen dicht als u met uw auto in een file staat.

Natuurrampen

Het noordwesten van Rwanda ligt in een vulkanisch gebied. Uitbarstingen van de vulkaanketen in het Virungapark op de grens van Rwanda met de Democratische Republiek Congo blijven mogelijk. De Nyiragongo is een actieve vulkaan aan de Congolese grens (aan de kant van Congo).

Gorilla trekking

In het Volcanoes National Park is Gorilla Trekking weer mogelijk. Wees u bewust van de risico?s als u van plan bent dichtbij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) te reizen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Rwanda en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Rwanda willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Rwanda staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies. Op dit moment geldt een Europees inreisverbod voor inwoners van buiten de EU, Schengen en het VK. In de EU wordt gezamenlijk afgesproken welke landen buiten de EU, Schengen en het VK veilig worden geacht en waarvoor het inreisverbod dus kan worden opgeheven.

Reisadvies Rwanda RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Rwanda?

Reis door het coronavirus alleen naar Rwanda als het noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Rwanda op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Rwanda voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Rwanda?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Rwanda.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Rwanda?

Lees hier meer over Rwanda en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Rwanda | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap