Loading...

Tips van de ambassade Singapore

  • Laatst gewijzigd op: 30-08-2022 | Nog steeds geldig op: 28-01-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Singapore.

Hoge straffen voor overtreden van de wet

Wie de wet overtreedt in Singapore, krijgt een zware straf. Er staan hoge straffen op moord, mensenhandel en illegaal wapenbezit. Er worden lijfstraffen gegeven voor bijvoorbeeld drugs, vandalisme, verboden samenscholingen of het verstoren van de openbare orde. Doodstraf is verplicht voor het bezit van drugs boven bepaalde grenswaarden.

Het is verboden om alcohol te drinken op openbare plaatsen tussen 22.30 uur en 7.00 uur. In de wijken Geylang en Little India is dit ook in het weekend niet toegestaan.

Wie zich niet houdt aan de coronamaatregelen, waaronder indien van toepassing quarantaine na aankomst, kan veroordeeld worden tot een boete van maximaal SGD 10,000 en/of maximaal 6 maanden gevangenisstraf.

Normen en waarden

In Singapore gelden andere normen voor gedrag dan in Nederland. Dit geldt ook voor het contact tussen mannen en vrouwen. In het algemeen geldt dat mannen daarin meer terughoudend moeten zijn dan u in Nederland gewend bent. Mannen die zich ongepast gedragen tegenover vrouwen door bijvoorbeeld ongepast taalgebruik of ongewenste aanrakingen (?outrage of modesty?) worden bestraft.

Dit geldt ook voor verstoring van de openbare orde en openbaar dronkenschap. Straffen hiervoor lopen uiteen van boetes tot gevangenisstraf en stokslagen.

Beschuldigingen en aangiftes (in het verkeer) worden altijd uitgebreid onderzocht.
De betrokken partijen mogen het land niet verlaten tijdens de onderzoeksperiode. Als u verdachte bent in een politieonderzoek, wordt uw paspoort door de overheid ingenomen. Het paspoort zal worden teruggegeven als het onderzoek is afgerond.

De duur van een onderzoek kan enkele dagen tot zes maanden duren, afhankelijk van de overtreding. De Nederlandse ambassade in Singapore kan zich niet mengen in deze onderzoeken of onderhandelen over het teruggeven van uw paspoort.

Homoseksualiteit/LHBTIQ+-uitingen zijn strafbaar

Homoseksualiteit is formeel bij wet verboden. LHBTIQ+-uitingen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer) zijn strafbaar in Singapore. Ze worden wel toegestaan als de uitingen niet te opvallend zijn. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Drugs

In Singapore is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Singapore veel zwaarder is dan in Nederland. Bij drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel (boven bepaalde grenswaarden) kan de doodstraf verplicht worden opgelegd. U kunt worden vervolgd voor het gebruik van drugs, zelfs als deze buiten Singapore zijn ingenomen.

E-sigaretten

De invoer, verkoop en het gebruik van elektronische sigaretten en navullingen is verboden. Deze worden in beslag genomen en u kunt een boete of gevangenisstraf krijgen.

Groen

  • De kleurcode van het reisadvies voor Singapore is groen. De veiligheidsrisico?s zijn vergelijkbaar met die in Nederland. U kunt reizen naar Singapore, maar er zijn inreisvoorwaarden.
  • Naar Singapore? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Singapore? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit Singapore? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Singapore?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Singapore op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Singapore voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Singapore?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Singapore.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Singapore?

Lees hier meer over Singapore en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Singapore | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top