Loading...

Wetten en gebruiken Singapore

  • Laatst gewijzigd op: 26-04-2024 | Nog steeds geldig op: 22-05-2024

In Singapore gelden strenge wetten en regels. Bij een overtreding kunt u een hoge boete krijgen, een zware gevangenisstraf, lijfstraffen (stokslagen) of de doodstraf. Er staan hoge straffen op moord, mensenhandel en illegaal wapenbezit.

Ook gelden andere gedragsregels dan in Nederland:

  • U mag niet eten of drinken in het openbaar vervoer.
  • U mag geen afval op de grond gooien.
  • U wordt bestraft als u zich ongepast gedraagt (?outrage of modesty?) tegenover anderen. Denk aan ongepast taalgebruik of ongewenste aanrakingen.

Verdachte in politieonderzoek

Bent u verdachte in een politieonderzoek? Dan moet u uw paspoort inleveren en mag u Singapore niet verlaten.

Het onderzoek kan een paar dagen tot 6 maanden duren. Dat hangt af van de overtreding. U krijgt uw paspoort terug als het onderzoek is afgerond.

Let op: De Nederlandse ambassade in Singapore bemoeit zich niet met deze onderzoeken en onderhandelt ook niet over het teruggeven van uw paspoort. Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Drugs

U mag in Singapore geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt voor softdrugs, harddrugs en alle andere verdovende middelen. U kunt een hoge of levenslange gevangenisstraf krijgen, en zelfs de doodstraf (bij bepaalde hoeveelheden drugs).

Ook kunt u worden bestraft als u drugs buiten Singapore heeft gebruikt. U kunt hierop getest worden na aankomst in Singapore.

U kunt drugs van vreemden vervoeren, zonder dat u dat weet. Ook dan bent u strafbaar. Houd uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.

Alcohol

Buiten de restaurants, bars en uitgaansgelegenheden mag u niet altijd alcohol drinken in de openbare ruimte. Dat hangt af van de plek en de tijd:

  • In de wijken Geylang en Little India mag u geen alcohol drinken in het weekend en op feestdagen. En op de andere dagen niet tussen 22.30 uur en 7.00 uur.
  • In de rest van Singapore mag u geen alcohol drinken tussen 22.30 uur en 7.00 uur.

Openbaar dronkenschap is altijd verboden. U kunt een hoge boete of gevangenisstraf krijgen.

E-sigaretten en roken

U mag geen e-sigaretten (vapes), pijpen, sigaren en navulverpakkingen meenemen, gebruiken of verkopen. U krijgt een hoge boete en kunt een gevangenisstraf krijgen.

U mag niet roken in openbare parken, stranden en langs bepaalde rivieren en kanalen. Op Orchard Road geldt een rookverbod. Zorg ervoor dat u alleen op de aangewezen plekken rookt. Bent u jonger dan 21 jaar? Dan mag u niet roken.

Lees informatie over de rookwetgeving en waar u mag roken op de website van de overheid van Singapore (informatie in het Engels).

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Singapore reizen? Lhbtiq+ personen worden over het algemeen geaccepteerd in Singapore. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om de risico?s te verkleinen.

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Singapore is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico?s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Singapore of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Singapore?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Singapore op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Singapore voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Singapore?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Singapore.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Singapore?

Lees hier meer over Singapore en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Singapore | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top