Coronavirus Spanje

Lees hier meer over Spanje en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een geprinte versie van de QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het hele reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Inreisbeperkingen Spanje

Het laten zien van één van de volgende 3 documenten is verplicht voor reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel) vanaf 12 jaar:

  • Een vaccinatiebewijs. Een bewijs van volledige vaccinatie (EMA of WHO-goedgekeurd 2 doses van de vaccinatie met uitzondering van Janssen, dan is 1 dosis voldoende), waarbij de laatste dosis minstens 14 dagen voor vertrek is gezet. Als u één dosis heeft ontvangen omdat u bent hersteld van COVID-19, krijgt u als het goed is een QR- code waarin staat: 1 van 1 vaccinaties ontvangen. Dit wordt in Spanje geaccepteerd als volledig gevaccineerd.  Reist u met een papieren vaccinatiebewijs, let dan op de volgende zaken: *Als u bent hersteld van COVID-19 en 1 dosis heeft ontvangen, en er staat op het bewijs niet dat u volledig gevaccineerd bent, dan is het tonen van 1 vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna niet voldoende.  Dan raden we u aan een test te doen. ** Het papieren document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien van een officiële vertaling in 1 van deze talen. ***Op het vaccinatiecertificaat/bewijs moet vermeld staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het batchnummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegevens van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.

Vanaf 1 februari 2022 geldt: Om met een vaccinatiebewijs naar Spanje te kunnen reizen moet de laatste dosis van de volledige vaccinatie minimaal 14 dagen voor vertrek zijn gezet. Ook mag de vaccinatie niet meer dan 270 dagen (ongeveer 9 maanden) geleden zijn gegeven. Als de 270 dagen al voorbij zijn is dan aanvullend een boostervaccinatie verplicht.

  • Een testbewijs. Een NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moet vermeld staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld of voorzien zijn van een officiële vertaling in 1 van deze talen.
  • Een herstelbewijs. Als u bent hersteld van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een herstelbewijs. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Dit moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Op het document moet vermeld staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Reist u met de boot of met het vliegtuig? Dan moet u binnen 48 uur voor vertrek een online gezondheidsformulier invullen. Dit is te vinden via de website van de Spaanse overheid (informatie in het Engels). Dit geldt ook als u alleen voor een overstap op het vliegveld bent. Na het invullen van dit formulier ontvangt u een QR-code, deze wordt gecontroleerd bij aankomst op de luchthaven.

Let op: dit is een andere QR-code dan de QR-code in uw CoronaCheck-app. Sinds 17 januari 2022 geldt Nederland voor Spanje als risicoland. Nederland geldt niet als hoogrisicoland.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) in Spanje

In Spanje zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) terug te dringen.

Landelijke maatregelen

In Spanje is 1,5 meter afstand houden de regel. Het dragen van mondkapjes is overal in Spanje verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. Deze regel geldt in de openbare binnenruimtes zoals winkels, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer, maar ook buiten op straat. De mondkapjesplicht geldt ook voor stations en perrons en reizen per taxi, boot en vliegtuig. Er zijn uitzonderingen voor het dragen van mondkapjes. U hoeft geen mondkapje te dragen in natuurgebieden waar men gemakkelijk 1,5 meter afstand kan houden, of tijdens het sporten in de buitenlucht. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen.

Regionale maatregelen

Ook nemen regionale overheden aanvullende maatregelen over bijvoorbeeld lokale in- en uitreisverboden, de maximale groepsgrootte op terrassen en binnenshuis, de openingstijden van winkels en horeca etcetera. Deze maatregelen verschillen per regio. Voor meer informatie over maatregelen per regio kunt u de volgende pagina raadplegen (kies "Travel to Spain, select your destination region" (informatie in het Engels), en kies uw gebied op de kaart).

Klachten of symptomen

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Hier vindt u de instructies van het Spaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) voor als u symptomen heeft die kunnen wijzen op COVID-19 en een lijst met telefoonnummers van de verschillende autonome regio?s (informatie in het Engels) als u klachten heeft. Als u contact heeft gehad met een positief geteste persoon, lees dan hier het advies over hoe te handelen (informatie in het Engels).

In quarantaine

Als de testuitslag voor vertrek positief is, wordt u niet toegelaten aan boord van een vliegtuig naar Nederland. Volg in dat geval de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht in quarantaine moet, ook uw ongevaccineerde reisgenoten. U moet dan zelf uw terugreis uitstellen of omboeken en een passend verblijf vinden voor minimaal 7 dagen. Ook moet u ervoor zorgen dat u uw accommodatie niet hoeft te verlaten voor eerste levensbehoeften. Schakel hulp in van hotelpersoneel, vrienden of familie en eventueel een bezorgservice. Als u geen klachten heeft, mag u de quarantaine na 7 dagen beëindigen. Als u symptomen heeft moet u minimaal 7 dagen in quarantaine en minimaal 3 dagen klachtenvrij zijn voordat u de quarantaine mag beëindigen. U kunt daarna opnieuw een antigeen sneltest laten doen. Het is op dit moment nog niet mogelijk in Spanje een herstelbewijs aan te maken met de CoronaCheck-app. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Spanje vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Spanje bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Spanje

  • Online: wanneer u zoekt op "prueba PCR/antígenos" in combinatie met de plaats waar u verblijft.
  • Meer informatie over testlocaties op luchthavens:

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Spanje de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kaart bij reisadvies Spanje
Kaart bij reisadvies Spanje

RIVM · Reisadvies Spanje en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Spanje willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Spanje staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Spanje RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Spanje?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Spanje op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Spanje voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Spanje?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Spanje.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Spanje?

Lees hier meer over Spanje en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Spanje | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale