Tips van de ambassade Sri Lanka

Kaart bij reisadvies Sri Lanka
Kaart bij reisadvies Sri Lanka

Tips van de ambassade Sri Lanka

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Sri Lanka.

Cultuurverschillen

Reist u naar Sri Lanka? Houd dan rekening met het volgende:

  • Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims en hindoestanen.
  • Draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt. Bedek uw schouders en benen.
  • Het is niet geaccepteerd dat u Boeddha-tatoeages laat zien. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan.
  • Het is niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddhabeeld.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Geen foto?s van militaire objecten, mensen

Fotograferen op zwaarbeveiligde plekken met militairen en van personen in uniform is verboden in Sri Lanka. Maak ook geen foto?s van overheidsgebouwen en militaire objecten.

Drugs

In Sri Lanka is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Sri Lanka veel zwaarder is dan in Nederland. Voor relatief kleine vergrijpen wordt al de doodstraf opgelegd.

Homoseksualiteit/ LHBTIQ+

Homoseksualiteit (LHBTIQ+) wordt niet algemeen geaccepteerd in Sri Lanka. Volgens de Sri Lankaanse wetgeving (wetboek van strafrecht artikel 365) zijn alle seksuele handelingen die niet tot doel hebben om zich voort te planten strafbaar (?carnal intercourse against the order of nature? oftewel: vleselijke omgang tegen de orde van de natuur in). Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

RIVM · Reisadvies Sri Lanka en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Sri Lanka willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Sri Lanka staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Sri Lanka RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Sri Lanka?

Reis alleen naar Sri Lanka als dit strikt noodzakelijk is. Kijk hier voor meer informatie over de andere veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Sri Lanka op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Sri Lanka voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Sri Lanka?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Sri Lanka.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Sri Lanka?

Lees hier meer over Sri Lanka en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Sri Lanka | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap