Coronavirus Suriname

Kaart bij reisadvies Suriname
Kaart bij reisadvies Suriname

Coronavirus Suriname

Lees hier meer informatie over Suriname en het coronavirus.

Inreisbeperkingen Suriname

Het Surinaamse luchtruim is momenteel gesloten voor personenverkeer, u kunt alleen met toestemming van de Surinaamse autoriteiten naar Suriname reizen. Alle niet-essentiële reizen worden ontraden. De SLM (op woensdagen) en KLM (op vrijdagen) voeren passagiersvluchten uit van Amsterdam naar Paramaribo. De toestemming moet u vooraf hebben gekregen en kunt u vragen door een e-mail te sturen. Daarnaast moet u beschikken over de volgende documenten:

  • Een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 tot 120 uur voor vertrek.
  • Als u met het coronavirus besmet bent geweest moet u een positief ELISA-testresultaat laten zien die niet ouder is dan 6 maanden.
  • Een betaalde reservering van tenminste 7 dagen in een door de overheid aangewezen hotel.
  • Een reisverzekering met COVID-19 dekking.

Vervoer vanaf de luchthaven zal worden verzorgd door het door de overheid aangewezen hotel.

Thuisquarantaine is momenteel onder bepaalde omstandigheden toegestaan. Zie voor meer informatie de website van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg van Suriname (kies voor Regels en Procedures).

Op Schiphol wordt uw temperatuur opgenomen en wordt u gevraagd of u in de laatste 48 uur nog gezondheidsklachten heeft gehad die verband kunnen houden met een corona besmetting.

De landsgrenzen met Brazilië, Frans Guyana en Guyana zijn gesloten.

Algemene maatregelen

Door de Surinaamse autoriteiten worden strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Er geldt een mondkapjesplicht op straat, in winkels en in alle publieke ruimtes. Er wordt streng gehandhaafd, hiervoor heeft de overheid extra personeel ingezet. Overtreders worden beboet.

Bijeenkomsten met meer dan 5 personen zijn niet toegestaan. Voor religieuze bijeenkomsten, zoals kerkdiensten, en voor uitvaarten geldt een maximum van 10 personen als er 1,5 meter afstand wordt gehouden.

Horeca- en uitgaansgelegenheden zijn beperkt open. Restaurants mogen uitsluitend op het terras gasten ontvangen als zij de algemene COVID-19 maatregelen uitvoeren. Sluitingstijd is maximaal een uur voor ingangstijd van de avondklok. Daarnaast mogen zij afhaal en bezorgdiensten aanbieden. Feesten, ook thuis, zijn verboden. Hierop zijn geen uitzonderingen. Alcoholgebruik in het openbaar is verboden.

Alle casino?s, clubs en sportscholen etcetera sluiten verplicht de deuren. De toeristenresorts zijn open voor groepen van maximaal 5 personen uit hetzelfde huishouden.

Lockdown

Omdat het aantal besmettingen met het coronavirus oploopt geldt er voor Suriname code paars en voor de ziekenhuizen code zwart. Daarom geldt er een vrijwel volledige lockdown voor heel Suriname. Alle overheidsgebouwen, bedrijven, winkels en markten, met uitzondering van supermarkten, bakkers, slagers, apotheken, drogisterijen en bouwmaterialenzaken, zijn gesloten.  Maandag, woensdag en vrijdag mag 1 lid van het gezin boodschappen doen. Er mogen niet meer dan 10 personen tegelijk in de supermarkt zijn. Scholen en overheidsgebouwen, met uitzondering van essentiële diensten, zijn gesloten. Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis. Meer informatie is te vinden op de website van de Surinaamse overheid.

Testlocaties in Suriname

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Suriname de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Vliegverbod Suriname

Het vliegverbod tussen Suriname en Nederland is opgeheven. U kunt weer rechtstreeks terugvliegen naar Nederland.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Omdat in Suriname een gevaarlijke virusvariant is moet u naast een NAAT(PCR) test ook een sneltest overleggen voor u naar Nederland vertrekt. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Suriname moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Suriname te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

RIVM · Reisadvies Suriname en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Suriname willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Suriname staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Suriname RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Suriname?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico?s.

Wanneer mag ik naar Suriname op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Suriname voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Suriname?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Suriname.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Suriname?

Lees hier meer over Suriname en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Suriname | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap