Loading...

Verkeer Tanzania

  • Laatst gewijzigd op: 26-01-2023 | Nog steeds geldig op: 04-02-2023

Wegverkeer

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. De rij-omstandigheden in het land zijn onvoorspelbaar. Straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. De grote verkeerswegen zijn in redelijke staat; er zijn wel kuilen in de weg. Niet geasfalteerde wegen zijn in het algemeen van slechte kwaliteit. Als het veel regent, kunnen ze gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.

Reist u over de weg? Reis dan niet na zonsondergang. Dit is belangrijk als u zelf rijdt, maar ook als u met het openbaar vervoer reist. Reist u toch na zonsondergang, wees dan alert.

Rijdt u zelf? Houd uw autodeuren altijd op slot. Houd vooral in steden de ramen dicht en berg waardevolle spullen op uit het zicht. Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Tanzania op de website van de ANWB.

Openbaar vervoer

Jaarlijks komen in Tanzania veel mensen om bij verkeersongelukken. Bij dit soort ongelukken zijn vaak langeafstandsbussen betrokken. Reis niet met een bus als u twijfelt over de veiligheid van de bus en/of de vaardigheid van de bestuurder.

Veiligheid vliegverkeer

In Tanzania vliegt men vaak met kleine vliegtuigen om grote afstanden te overbruggen. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Zoek dan vooraf uit welke luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar zijn. U kunt het beste vliegen met vliegtuigen van bekende, grotere luchtvaartmaatschappijen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Veerboten

Wilt u met een veerboot reizen? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Betrouwbare maatschappijen herkent u doordat ze passagiers elektronisch registreren. Het is verstandig vooraf uw kaartje te kopen en niet op het laatste moment. Bij de vertrekpier van de veerboten zijn veel opdringerige kaartverkopers die proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket.

Trein- en busverkeer

Treinen rijden onregelmatig. Het busnetwerk functioneert redelijk en is goed. Regelmatig rijden er grote (touringcar)bussen vanuit Dar es Salaam naar de grote steden in het noorden en het zuiden. Er is een buslijn die Nairobi en Kampala als eindbestemming heeft. Door het roekeloze rijgedrag van de bestuurders van deze bussen gebeuren er soms ernstige ongelukken.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het zuidelijk grensgebied met Mozambique in de regio?Mtwara. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico?s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Tanzania? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tanzania?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tanzania op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tanzania voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tanzania?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tanzania.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tanzania?

Lees hier meer over Tanzania en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top