Coronavirus Tsjechië

Coronavirus Tsjechië

Lees hier informatie over Tsjechië en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem voor de zekerheid een print van uw QR-code mee, voor wanneer u uw mobiele telefoon of tablet niet bij de hand heeft of de batterij leeg is.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het volledige reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreismaatregelen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjechië terug te dringen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website over de coronavirus situatie in Tsjechië van het Tsjechische ministerie van Gezondheid en op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken

Tsjechië gebruikt een stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Voor landen in de oranje en rode categorieën gelden inreisbeperkingen. Nederland staat op dit moment op de rode lijst (hoog risico). Op de website van het ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) staat een handige kaart waarop u kunt zien welke kleur elke EU-lidstaat heeft. Heeft u de Nederlandse nationaliteit maar reist u uit een ander land dan Nederland? Kijk dan ook op de kaart van het Ministerie van Gezondheid. Controleer of u voor vertrek een test nodig heeft of na aankomst in quarantaine moet op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (scrol naar beneden voor de tabel en meer informatie).

Reizen zonder coronabewijs

Reizigers die vanuit Nederland naar Tsjechië reizen, moeten bij aankomst een negatieve PCR-testuitslag laten zien (niet ouder dan 72 uur voor vertrek) en in (thuis)quarantaine gaan. Ze moeten zich ook online aanmelden met het Passenger Locator Form (informatie in het Engels). Op dag 5 moeten ze een PCR-test laten doen. Is het resultaat negatief, dan mogen ze uit (thuis)quarantaine. Is het resultaat positief, dan moeten ze in totaal 14 dagen in quarantaine.

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden. Kinderen tussen 6 en 12 jaar hoeven geen test vóór de reis naar Tsjechië te doen, maar bij aankomst moeten ze wel een PCR-test laten doen. Is de uitslag negatief, dan kunnen ze uit (thuis)quarantaine.

Gevaccineerd of bewijs van herstel

In onderstaande gevallen hoeft u geen PCR-testuitslag vóór en na aankomst in Tsjechië te laten zien: 

  • Als u 14 dagen of langer geleden uw 2e vaccinatie heeft gekregen, of;
  • Als u 14 dagen of langer geleden het Janssen-vaccin heeft gekregen, of;
  • Als u een bewijs van herstel van COVID-19 kunt laten zien (in de afgelopen 180 dagen);

Lees de inreismaatregelen die gelden op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gele vaccinatieboekje ?Internationaal Bewijs van Inenting? 

Het gele vaccinatieboekje ?Internationaal Bewijs van Inenting? wordt niet geaccepteerd door de Tsjechische autoriteiten als vaccinatiebewijs tegen COVID-19 maar het coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) wordt wel geaccepteerd. Neem voor de zekerheid een print van uw QR-code mee, voor wanneer u uw mobiele telefoon of tablet niet bij de hand heeft of de batterij leeg is.

Coronamaatregelen

Bereid uw reis goed voor en lees goed welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. Op de website van het Tsjechische ministerie van Gezondheid vindt u ook een kaart waarop per district van Tsjechië te zien is of er sprake is van een verhoogd risico door corona. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of bed and breakfast). Ook kunt u zich informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

U hoeft voor terugkeer naar Nederland vanuit Tsjechië geen negatieve NAAT(PCR)test te laten zien en hoeft u bij thuiskomst niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Ook voor reizigers die terugkomen uit Tsjechië geldt; test uzelf. Dit kan door een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

De gezondheidssituatie in Tsjechië is sinds het voorjaar sterk verbeterd. Maar let op: naar Tsjechië reizen kan risico?s met zich meebrengen. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechische ministerie van Gezondheid.

Kaart bij reisadvies Tsjechië
Kaart bij reisadvies Tsjechië

RIVM · Reisadvies Tsjechië en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Tsjechië willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Tsjechië staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Tsjechië RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Tsjechië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Tsjechië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Tsjechië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Tsjechië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Tsjechië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Tsjechië?

Lees hier meer over Tsjechië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Tsjechië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap