Loading...

Reisadvies Turkije

  • Laatst gewijzigd op: 30-01-2023 | Nog steeds geldig op: 01-02-2023

De recente demonstraties in Zweden, Denemarken en Nederland, waarbij respectievelijk een koran werd verbrand en verscheurd, kunnen antiwesterse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties en protesten. Ook is er een verhoogde dreiging van een aanslag tegen Westerse doelen, diplomatieke vertegenwoordigingen en gebedshuizen, in het bijzonder in Istanbul. Gezien deze dreiging is het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul met ingang van 30 januari 2023 tijdelijk niet toegankelijk voor publiek. De (consulaire) dienstverlening van het consulaat-generaal vindt op dit moment niet fysiek plaats. Deze zal waar mogelijk digitaal en/of fysiek door de Nederlandse ambassade in Ankara worden overgenomen. Het consulaat-generaal is wel via e-mail bereikbaar. Op dit moment heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken geen aanwijzingen dat er een dreiging richting individuele Nederlandse reizigers is. De kleurcode van het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Lees het hele reisadvies.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de grensgebieden met Syri? en Irak. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze grensgebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies ??rnak en Hakkari. Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.?Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken, RIVM

Top