Coronavirus Turkije

Coronavirus Turkije

Lees hier meer informatie over Turkije en het coronavirus.

Inreisbeperkingen Turkije

Vliegt u naar Turkije? Dan moeten reizigers van 12 jaar en ouder zich digitaal registreren via deze website van de Turkse overheid. Deze digitale registratie moet maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum Turkije gedaan zijn. U krijgt dan een autorisatiecode (HES-code) die u moet aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers.

Op de luchthaven van vertrek kan om uw registratie gevraagd worden (op papier of een screenshot op uw telefoon).

U kunt naar Turkije reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC)  als:

 • U in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie van 14 dagen of langer geleden, of;
 • U een negatieve PCR-testuitslag kunt laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Turkije, of;
 • U een negatieve antigeentest, die niet ouder is dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;
 • U een corona herstelbewijs heeft dat niet ouder is dan 6 maanden geleden. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na uw 1e positieve PCR-test.
 • U hoeft dan niet in quarantaine bij aankomst in Turkije.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden of aan te tonen dat ze gevaccineerd of hersteld zijn.
 • Tip: Zorg voor een geprinte versie van uw coronabewijs (DCC) QR-code, mocht u uw mobiele telefoon of tablet kwijt raken.

Reizigers die niet aan één van de bovenstaande voorwaarden voldoen worden voor vluchten geweigerd. Deze verplichtingen gelden niet voor transfer- en transitreizigers.

Aan de grens met Turkije kunnen steeksproefsgewijs PCR-testen bij aankomst worden afgenomen. Daarna kunt u doorreizen. Als de uitslag positief is, wordt er contact met u opgenomen en dan moet u 10 dagen in (thuis)quarantaine. Dit geldt ook als u in nauw contact bent geweest met iemand die positief wordt getest. Na 10 dagen moet u opnieuw een test doen, is deze test negatief dan mag u uit quarantaine. Is deze test óók positief dan wordt u na 4 dagen (de 14e dag van de quarantaine) opnieuw getest. Als blijkt dat u de Delta-variant bij u draagt, dan moet u 14 dagen in (thuis)quarantaine. Deze quarantaine kan in dit geval niet eerder worden beëindigd, alleen bij een negatief PCR-testresultaat op de 14 dag van de (thuis)quarantaine.

Passagiers uit het Verenigd Koninkrijk, Iran, Egypte en Singapore moeten bij aankomst in Turkije in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur.   

Sinds 28 juni 2021 staat Turkije geen rechtstreekse vluchten meer toe uit Brazilië, Zuid Afrika,  Nepal en Sri Lanka vanwege de nieuwe varianten van het coronavirus. Reizigers die in de laatste 14 dagen in één van deze landen zijn geweest moeten bij aankomst in Turkije 14 dagen in staatsquarantaine in een van de speciaal hiervoor aangewezen hotels. De reiziger moet bij het instappen in het vliegtuig bewijs kunnen tonen dat het verblijf in een van deze hotels al is geboekt en betaald. Reizigers die dit niet kunnen laten zien zullen door de luchtvaartmaatschappij worden geweigerd. Zij moeten ook bij het inreizen in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur.

Reizigers uit Bangladesh, India en Pakistan, en personen die de laatste 14 dagen in deze landen zijn geweest, moeten bij inreizen in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur. Reizigers zijn uitgezonderd van verplichte (thuis)quarantaine als zij bij aankomst in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie (met een door de WHO en Turkije erkend vaccin) van minstens twee weken oud. Reizigers die dit niet kunnen aantonen, gaan in (thuis)quarantaine op het geplande verblijfsadres. Deze quarantaine kunnen ze na 10 dagen beëindigen en met een negatieve PCR-test.

Reizigers uit Afghanistan of reizigers die in de laatste 14 dagen in Afghanistan zijn geweest moeten bij aankomst in het bezit zijn van een negatief PCR-testresultaat dat niet ouder is dan 72 uur, en in Turkije 10 dagen in staatsquarantaine gaan in een speciaal hiervoor aangewezen hotel (of 7 dagen in quarantaine gevolgd door een negatieve PCR-test). De transport- en verblijfskosten voor deze staatsquarantaine komen voor rekening van de reiziger. De reiziger moet bij het instappen in het vliegtuig bewijs kunnen tonen dat het verblijf in een van deze staatsquarantaine hotels al is geboekt en betaald. Reizigers die dit niet kunnen bewijzen zullen door de luchtvaartmaatschappij worden geweigerd.

Bovenstaande regels zijn niet van toepassing voor reizigers die in Turkije overstappen zonder het land in te gaan.

Algemene coronamaatregelen in Turkije

U moet overal in Turkije in openbare gelegenheden (binnen en buiten) een mondkapje dragen, 1,5 meter afstand houden en hygiënemaatregelen naleven.

Actuele informatie met instructies en adviezen leest u op de website van het Turks ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Turks).

Gezondheidsverklaring vliegreizen

Gaat u per vliegtuig naar Nederland reizen? Dan moet u een gezondheidsverklaring bij u hebben voordat u aan boord gaat. U ontvangt dit formulier van de luchtvaartmaatschappij. Zonder ingevuld formulier mag u niet aan boord. U moet het formulier tijdens de reis bij zich houden en desgevraagd laten zien bij aankomst op Schiphol.

Meer informatie over coronavirus en reizen naar Nederland vindt u op Rijksoverheid.nl

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw herstelbewijs moet door een EU-lidstaat zijn afgegeven, op dit moment wordt een herstelbewijs afgegeven door de Turkse autoriteiten níét geaccepteerd. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Turkije 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Turkije de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Turkije te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Turkije
Kaart bij reisadvies Turkije

RIVM · Reisadvies Turkije en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Turkije willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Turkije staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Turkije RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap