Loading...

Gezondheid Turkije

 • Laatst gewijzigd op: 31-01-2024 | Nog steeds geldig op: 21-04-2024

Gezondheidszorg

In de grote steden is goede medische zorg beschikbaar. Maar niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Buiten de grote steden zijn de zorgvoorzieningen beperkt of niet beschikbaar. Basishulp is wel mogelijk. Medisch personeel spreekt meestal weinig of geen Engels.

Bij ernstige verwondingen, ziekte of complexe chirurgische ingrepen moet medisch ge?vacueerd worden. Houd hier rekening mee.

Sluit een uitgebreide ziektekosten- en repatri?ringsverzekering af voor de duur van uw verblijf om te voorkomen dat u voor financi?le verrassingen komt te staan.

Medische zorg luchthaven Istanbul

Maak, als uw gezondheid het toelaat, geen gebruik van de medische zorgverlening die op het vliegveld van Istanbul wordt aangeboden.
De medische dienst op het vliegveld kan u verwijzen naar een kliniek waar u, verzekerd of niet, moet betalen voor de behandeling.

Medisch toerisme

Turkije is een populaire bestemming voor cosmetische chirurgie. Recent zijn enkele Nederlanders overleden na een cosmetische operatie in een Turkse kliniek.

 • Reist u naar Turkije voor een cosmetische of een medische ingreep? Let er op dat de gekozen (medische) instelling goed bekend staat.
 • Doe uw eigen onderzoek naar de betrouwbaarheid van de zorginstelling.
 • Ga niet in op voorstellen van particuliere tussenpersonen of bedrijven die een financieel belang hebben bij het regelen van uw medische behandeling in het buitenland.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Kraanwater

Drink geen water uit de kraan. Drink alleen water dat gekookt is of water uit een fles die niet eerder open is geweest. Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Hondsdolheid

Er zijn zwerfdieren zoals straathonden en straatkatten in Turkije die hondsdolheid (rabi?s) kunnen hebben.

 • Vermijd direct contact met alle zwerfdieren.
 • Bent u gebeten of gekrabd door een zwerfdier? Maak de wond schoon en zoek snel medische hulp.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de grensgebieden met Syri? en Irak. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze grensgebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies ??rnak en Hakkari en de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang). Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijk reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top