Coronavirus Verenigd Koninkrijk

Lees hier meer over het Verenigd Koninkrijk en het coronavirus.

Inreisbeperkingen Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord Ierland geldt een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, op de luchthavens en in winkels.

Meer informatie op de website van de Britse overheid (in het Engels); kies locatie voor informatie met betrekking tot de verschillende landsdelen in het VK. 

U kunt met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) of NHS-app naar het Verenigd Koninkrijk reizen als:

 • U binnen 48 uur voor aankomst een Passenger Locator Form invult. Hier moet u uw reis- en contactinformatie doorgeven. Dit geldt voor iedereen. Ook als u alleen doorreist of overstapt.

Voor volledig gevaccineerden geldt:

 • Voor volledig gevaccineerden die naar het Verenigd Koninkrijk reizen is het niet meer nodig om voor vertrek een test af te nemen. Dit geldt ook voor reizigers jonger dan 18 jaar. U hoeft na aankomst in het Verenigd Koninkrijk niet meer verplicht in quarantaine. Let op: voor Wales is het tot zondag 9 januari 2022 nog wel verplicht om nog een test in de 2 dagen voor vertrek naar Wales af te nemen. U moet voor uw reis een boeking maken voor een PCR-test, die u kunt doen vanaf het moment van aankomst in het Verenigd Koninkrijk tot uiterlijk dag 2 na aankomst. Deze test moet in het Verenigd Koninkrijk worden afgenomen. De dag dat u arriveert in het Verenigd Koninkrijk is dag 0. Deze test moet u altijd boeken, ook als u op dag 2 niet meer in het Verenigd Koninkrijk bent. De test hoeft alleen te worden afgenomen als u op dag 2 nog in het Verenigd Koninkrijk aanwezig bent. Vanaf zondag 9 januari 2022 4.00 ?s ochtends (lokale tijd) hoeft u bij aankomst alleen een antigeentest te doen. Dit hoeft geen PCR-test meer te zijn. U heeft dan de keuze tussen een PCR-test of een antigeentest. Bovenstaande geldt ook voor kinderen van 5 t/m 17 jaar.
 • U moet het bewijs van de geboekte test bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk laten zien.
 • U hoeft niet meer in quarantaine na aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Let op: De quarantaineplicht geldt nog wel voor Wales. Vanaf zondag 9 januari 2022 verandert dit in een dringend advies. U kunt de quarantaine na aankomst in Wales verlaten zodra u een negatief test resultaat ontvangt.
 • Lees de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) voor meer informatie.
 • U bent volledig gevaccineerd, minimaal 14 dagen na uw laatste vaccinatie met een door het EMA goedgekeurd vaccin.
 • U moet 2 vaccinaties hebben gehad om als volledig gevaccineerd te worden gezien van een vaccinatie waar 2 doses zijn vereist. Alleen van het Janssen-vaccin, waarvan 1 dosis is vereist, wordt 1 vaccinatie geaccepteerd.
 • Let op: 1 vaccinatie van Pfizer, Moderna of Astra Zeneca is dus niet genoeg, ook niet als u kort geleden hersteld bent van COVID-19. Volg dan de optie voor niet volledig gevaccineerden. Meer informatie over de vereisten leest u op de website ?geaccepteerde COVID-19 vaccinaties? van de Britse overheid (informatie in het Engels).

Voor niet volledig gevaccineerden geldt:

 • U moet verplicht 10 dagen in quarantaine na aankomst in het Verenigd Koninkrijk.
 • U moet wel verplicht testen voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk. De test moet maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen.
 • Voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk geldt dat u de test moet doen in de 2 dagen voor u naar het Verenigd Koninkrijk vertrekt. Dit mag een negatieve PCR- of antigeentest zijn (informatie in het Engels). De uitslag van de test moet negatief zijn.
  • Is de test die voor vertrek is afgenomen geen PCR-test? Dan moet u er op letten dat de precieze specificaties en gevoeligheid van de test (zoals geformuleerd op de website van de Britse overheid) op het certificaat vermeld staan.
  • Meer informatie over testen voor vertrek kunt u vinden op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels).
 • U moet ook voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk boekingen voor een PCR-test op dag 2 en op dag 8 na aankomst gemaakt hebben. De dag dat u arriveert in het Verenigd Koninkrijk is dag 0. Deze testen zullen in het Verenigd Koninkrijk moeten worden afgenomen. U moet het bewijs van de geboekte test bij aankomst laten zien.
 • De verplichte quarantaine kan ingekort worden via de ?Test to Release? tot 5 dagen. Als u zich niet aan de thuisquarantaine houdt, kan de Britse overheid u een boete geven tot GBP 1.000,-.
 • Uitzonderingen op de quarantaine: Lees de uitzonderingen op deze regeling (informatie in het Engels).

Let op: U moet verplicht in quarantaine na contact met een besmet persoon, ook wanneer u volledig gevaccineerd bent.

 • Door het Passenger Locator Form kunt u de oproep krijgen om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.
 • Alleen als u volledig gevaccineerd bent in het Verenigd Koninkrijk hoeft u niet in quarantaine, behalve wanneer u in contact bent geweest met een persoon besmet met de omicron variant.
 • U kunt de quarantaine niet onderbreken door binnen deze 10 dagen terug te reizen naar Nederland. Volg de stappen van de lokale autoriteiten. Meer informatie leest u op de website van de Britse overheid: NHS Test and Trace.

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Britse overzeese gebieden

U kunt op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels) richtlijnen vanuit de Britse overheid vinden, over de criteria voor testprocedures ten behoeve van internationaal reisverkeer.

Meer informatie over inreismaatregelen in Engeland leest u op de website van de Britse overheid (informatie in het Engels).

Let op: Voor Schotland, Wales, Noord-Ierland en de Kanaaleilanden gelden andere inreis- en overheidsmaatregelen.

Schotland, Wales en Noord-Ierland

Voor Schotland, Wales en Noord-Ierland gelden andere inreis- en overheidsmaatregelen.

Schotland

Voor actuele gegevens en informatie over de verschillende levels per regio in Schotland, raadpleeg de website over Schotland (informatie in het Engels). Voor reizen naar Schotland, zie: Coronavirus (COVID-19): international travel and quarantine (informatie in het Engels).

Wales

Lees meer over het Coronavirus en de inreismaatregelen voor Wales op de website van de lokale overheid van Wales (informatie in het Engels).

Meer informatie over de versoepelde maatregelen vind u eveneens op de website van de lokale overheid van Wales (informatie in het Engels).

Noord-Ierland

Zie voor actuele informatie de website van de lokale overheid van Noord-Ierland (informatie in het Engels).

Lees meer over de inreismaatregelen voor Noord-Ierland op de website van de lokale overheid van Noord-Ierland (informatie in het Engels).

Kanaaleilanden

Guernsey

Als u op Guernsey aankomt bent u, afhankelijk vanuit welk land u aankomt, verplicht in (thuis)quarantaine te gaan. Meer informatie is te vinden op de website van de overheid van Guernsey (informatie in het Engels). Meer informatie over de huidige reisvereisten is te vinden op de website van de overheid van Guernsey (informatie in het Engels).

Als u vanuit Nederland met uw eigen boot aankomt in de Bailiwick of Guernsey moet u op de dag van aankomst en op dag 6 een test laten afnemen. U moet verplicht minimaal 7 dagen in quarantaine.

Jersey

Alle reizigers vanaf 11 jaar moeten een registratieformulier invullen 48 uur voor aankomst op Jersey. Bij aankomst op Jersey heeft u de keus tussen 14 dagen in (thuis)quarantaine of een negatieve COVID-19 test niet ouder dan 72 uur te overleggen. U kunt de test ook bij aankomst ondergaan. Bij het afwachten van de testuitslag wordt van u verwacht dat u uw sociale contacten beperkt en zoveel mogelijk op uw verblijfplaats verblijft. Covid19-testen zijn beschikbaar op Jersey International Airport en St Helier Harbour Elizabeth Terminal. Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Jersey (informatie in het Engels).

Isle of Man

Op Isle of Man zijn geen coronamaatregelen van kracht. Alleen inwoners van Isle of Man kunnen inreizen. Er geldt voor deze reizigers een quarantaineplicht bij aankomst. Lees meer op de website van de overheid van Isle of Man, ook over de meest recent geldende reisbeperkingen (informatie in het Engels).

Gibraltar

Meer informatie kunt u lezen op de website Gibraltar COVID-19 Travel Information.

Bermuda

Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Bermuda.

Terugkeer naar Nederland

Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Laat je ingevulde gezondheidsverklaring zien bij het instappen (boarden).

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Gebruik antiseptische gel.

Testlocaties in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

De Britse overheid geeft aan dat het niet mogelijk is een gratis test van de NHS (National Health Service) te ondergaan als u het land verlaat. Meer informatie over een NHS-test kunt u op deze website van de Britse overheid vinden (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in het Verenigd Koninkrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor het Verenigd Koninkrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Verenigd Koninkrijk
Kaart bij reisadvies Verenigd Koninkrijk

RIVM · Reisadvies Verenigd Koninkrijk en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Verenigd Koninkrijk willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Verenigd Koninkrijk staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Verenigd Koninkrijk RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Verenigd Koninkrijk?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Verenigd Koninkrijk op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Verenigd Koninkrijk voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Verenigd Koninkrijk?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Verenigd Koninkrijk.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Verenigd Koninkrijk?

Lees hier meer over Verenigd Koninkrijk en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Verenigd Koninkrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap · Bekijk ook De Cruise Centrale