Veiligheidsrisico's Zuid-Afrika

Veiligheidsrisico's Zuid-Afrika

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico?s.

Onveilige gebieden

In 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Zuid-Afrika als dat noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen.
  • Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
  • Neem geen waardevolle spullen mee naar buiten zoals sieraden, mobiele telefoons, camera?s, dure kleding, cash geld et cetera. Als u dat toch doet, houd deze dan uit het zicht. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
  • In de informele nederzettingen die in Zuid-Afrika townships worden genoemd komt veel criminaliteit voor. Een bezoek is daarom niet aan te raden. Wilt u toch een township (sloppenwijk) bezoeken? Doe dat dan onder begeleiding van een goed ingevoerde gids.
  • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
  • Ga na of de accommodatie waar u verblijft goed beveiligd is. 
  • Pin bij voorkeur in een bank of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.  
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bewaar het telefoonnummer van de ambassade in Pretoria of het consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.

Wilt u de townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoeken? Doe dit met een gids of een andere begeleider en wees altijd alert op uw directe omgeving. 

Terrorisme

Op dit moment is er geen terroristische dreiging bekend. Zorg wel dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg ook altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In Zuid-Afrika zijn nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In heel het land moet u rekening houden met (gewelddadige) criminaliteit. Wees alert en maak van uzelf geen gemakkelijk doelwit.

Internationale luchthavens van Johannesburg en Kaapstad 

Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat  pinnen en laat u niet afleiden.

Demonstraties

Er kunnen samenscholingen en demonstraties in het land voorkomen. Deze kunnen plotseling gewelddadig worden. Vermijd samenscholingen en demonstraties.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika
Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika

RIVM · Reisadvies Zuid-Afrika en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Zuid-Afrika willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Zuid-Afrika staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Zuid-Afrika RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zuid-Afrika?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Zuid-Afrika op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zuid-Afrika voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zuid-Afrika?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Afrika.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zuid-Afrika?

Lees hier meer over Zuid-Afrika en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap