Veiligheidsrisico's Zuid-Sudan

Kaart bij reisadvies Zuid-Sudan
Kaart bij reisadvies Zuid-Sudan

Veiligheidsrisico's Zuid-Sudan

Reis niet naar Zuid-Sudan.

Onveilige gebieden

Let op: in ?rode? gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Zuid-Sudan. Bent u toch in Zuid-Sudan? Blijf dan zoveel mogelijk binnen, zeker na zonsondergang.

De veiligheidssituatie in Zuid-Sudan is onvoorspelbaar. Op 12 september 2018 is het vredesakkoord uit 2015 door de meeste strijdende partijen opnieuw ondertekend. Deze partijen houden zich tot nu toe aan het staakt-het-vuren akkoord. Het aantal gevechten in het land is afgenomen. Een aantal partijen en milities die het vredesakkoord niet hebben ondertekend blijven nog wel strijden. De economische situatie in Zuid-Sudan is zeer slecht.

In de hoofdstad Juba is in december 2013 een gewapend conflict uitgebroken. De gevechten verplaatsten zich daarna snel naar andere gebieden in Zuid-Sudan. Op 26 augustus 2015 is er een vredesakkoord tussen de overgangsregering en de rebellen gesloten. In juli 2016 waren er in Juba opnieuw gevechten tussen regeringstroepen en de militaire eenheden van de oppositie. Daarbij zijn veel slachtoffers gevallen. Geweld tussen verschillende stammen in Zuid-Sudan komt regelmatig voor. Dit komt door conflicten over grond en veeroof. De situatie in en rond de kampen voor ontheemden, de zogenoemde Protection of Civilians sites (PoC-sites) is gespannen.

Grensgebied met Sudan

Sudan en Zuid-Sudan claimen beiden bepaalde grensgebieden. Het Sudanese leger voert aan beide kanten van de grens met Zuid-Sudan regelmatig acties uit (in Unity State en Upper Nile State). Die acties zijn gericht tegen rebellen die tegen de regering van Sudan zijn. De rebellen willen afscheiding van hun deelstaten van Sudan.

Veeroof in verschillende gebieden

In delen van de deelstaten Jonglei State, Unity, Warrap en Lakes wordt regelmatig vee geroofd. Hierbij wordt (veel) geweld gebruikt.

In de Equatoria deelstaten zijn veel meldingen van gewelddadige roofovervallen door gewapende bendes en lokale milities. Ook vinden er gewapende gevechten plaats tussen de verschillende groeperingen.

Criminaliteit

In de hoofdstad Juba komt gewelddadige criminaliteit voor. In veel delen van de stad is het onveilig, zeker in de avond en nacht. Diefstal en berovingen, vaak gewelddadig, komen voor, ook overdag. Extra onveilig is het regelmatig rond de kampen met ontheemden, de Protection of Civilians sites (PoC-sites).

Ook komen carjackings voor. Carjacking betekent dat de auto onder bedreiging van geweld van u wordt gestolen, als u in de auto zit.

Rijke Zuid-Sudanezen en buitenlanders zijn een aantrekkelijk doelwit voor (gewapende) berovingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
  • Vermijd sloppenwijken.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving.
  • Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Gewelddadige overvallen op doorgangswegen

Op de wegen in het hele land kunnen overvallen plaatsvinden. Ook op de doorgangswegen naar de Ugandese en Keniaanse grens in de deelstaten Eastern en Central Equatoria.

Meer geweld door gedeserteerde soldaten, rebellen en criminelen

Gewelddadige criminaliteit neemt toe in Juba en ook in de hoofdsteden van de deelstaten. Gedeserteerde soldaten en rebellen proberen soms via geweld aan geld te komen. Dit gebeurt vooral door overvallen op doorgaande wegen.

Mijnen en explosieven in het hele land

In het hele land liggen explosieven en landmijnen. Vooral in de grensgebieden. Volg de aanwijzingen op de waarschuwingsborden.

Vervolging

Autoriteiten in Zuid-Sudan kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

RIVM · Reisadvies Zuid-Sudan en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Zuid-Sudan willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Zuid-Sudan staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Zuid-Sudan RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zuid-Sudan?

Reis niet naar Zuid-Sudan.

Wanneer mag ik naar Zuid-Sudan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zuid-Sudan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zuid-Sudan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Sudan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zuid-Sudan?

Lees hier meer over Zuid-Sudan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zuid-Sudan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · · De Camping Centrale · Alle rechten voorbehouden. · sitemap