Coronavirus Zweden

Coronavirus Zweden

Lees meer over Zweden en het coronavirus.

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt u de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het hele reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen Zweden

Zweden heeft inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.

Reizen met coronabewijs

U kunt naar Zweden reizen met uw coronabewijs als :

 • U een vaccinatiebewijs heeft dat aantoont dat u tenminste 14 dagen geleden een 1e dosis heeft ontvangen van een door het EMA goedgekeurd vaccin; of
 • U een testbewijs heeft van een negatieve COVID-19 test (antigeen, PCR, LAMP of TMA) die binnen 72 uur voor aankomst in Zweden is uitgevoerd; of
 • U een herstelbewijs heeft dat aantoont dat u tenminste 11 dagen en niet langer dan 180 dagen geleden positief bent getest voor SARS-COV-2.

Reizigers uit Nederland die geen symptomen hebben, hoeven niet in (thuis)quarantaine te gaan bij aankomst in Zweden.

Reizen zonder coronabewijs

Zonder coronabewijs moet u een van onderstaande documenten kunnen laten zien als u naar Zweden wilt reizen:

 • Een certificaat van vaccinatie tegen COVID-19 (dat overeenkomt met het vaccinatiebewijs); of
 • Een certificaat van herstel van COVID-19 (dat overeenkomst met het herstelbewijs); of
 • Een negatieve COVID-19-testuitslag (PCR, antigeen, LAMP of TMA) vóór vertrek die binnen 72 uur voor aankomst in Zweden is uitgevoerd.

De volgende informatie moet op het testcertificaat worden vermeld:

 • naam van de geteste persoon
 • datum/tijdstip van de test
 • soort test
 • het testresultaat
 • uitgever van het certificaat

De informatie op het document moet worden verstrekt in een van deze talen: Zweeds, Engels, Noors, Deens of Frans.

Lees meer op de website van de Zweedse overheid (informatie in het Engels).

Uitzonderingen

Personen onder de 18 jaar, personen die in Zweden wonen en ingeschreven staan (dit moet u kunnen bewijzen) en personeel werkzaam in de transportsector zijn uitgezonderd van de inreisbeperkingen en hebben geen coronabewijs nodig. Reizigers die vanuit andere Noordse landen (waaronder Denemarken) Zweden inreizen, zijn ook uitgezonderd van de inreisbeperkingen. Let op: u moet wel nagaan welke vereisten er zijn om door Denemarken of de andere Noordse landen heen te reizen..

Lees meer op de website van de Zweedse politie (informatie in het Engels).

Maatregelen coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Zweden tegen te gaan. De meest recente informatie over binnenlandse maatregelen vindt u op de website van de Zweedse autoriteiten (informatie in het Engels).

Volg de informatie en de aanwijzingen van de Public Health Agency of Sweden op (informatie in het Engels). 

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in Zweden. De maatregelen zijn soms anders dan in Nederland. In Zweden is het advies om afstand te houden en drukte te vermijden. Verder wordt mensen geadviseerd om elkaar alleen in kleine groepen en het liefst buiten te ontmoeten. Musea, dierenparken en pretparken zijn geopend, maar met beperkingen wat het aantal gasten betreft. Tickets moeten van tevoren geboekt worden. Restaurants zijn geopend met bepaalde voorzorgsmaatregelen - afstand tussen de tafels en binnenshuis maximaal 8 personen per tafel. Er kunnen regionaal soms ook tijdelijk strengere maatregelen ingevoerd worden. Lees meer op de website van de Zweedse autoriteiten (informatie in het Engels). U kunt ook informatie verkrijgen via uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of Bed and Breakfast) of bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Zweden 

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Zweden de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u nog meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Als u vanuit Zweden naar Nederland reist, hoeft u niet in (thuis)quarantaine en hoeft u geen negatieve NAAT (PCR)-test te laten zien. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Zweden voor Nederland.

Ook voor reizigers die terugkomen uit Zweden geldt; test uzelf. Dit kan door een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Zweden vergelijkbaar met die in Nederland. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Kaart bij reisadvies Zweden
Kaart bij reisadvies Zweden

RIVM · Reisadvies Zweden en COVID-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar Zweden willen reizen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Het ministerie van VWS adviseert, op basis van de analyses van het RIVM, het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico's voor de gezondheid van reizigers en de risico's voor de volksgezondheid in Nederland.

Hoe het in Zweden staat met de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 is een belangrijk onderdeel van dit advies.

Reisadvies Zweden RIVM
Logo RIVM

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zweden?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Zweden op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zweden voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zweden?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zweden.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zweden?

Lees hier meer over Zweden en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zweden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

© 2021 · De Camping Centrale · De Camping Centrale (website) · TUBS, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons (kaarten) · Alle rechten voorbehouden. · sitemap