Veiligheidsrisico's Zweden
- Laatst gewijzigd op: 18-08-2023 | Nog steeds geldig op: 01-10-2023
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico?s
De veiligheidsrisico?s in Zweden zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. In Zweden neemt het aantal gewelddadige afrekeningen in het criminele circuit toe en is hoog in vergelijking met andere Europese landen.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen, vooral bij plekken waar veel mensen zijn.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Terrorisme
In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook in Zweden kan een terroristische aanslag plaatsvinden. Het dreigingsniveau in Zweden is op 17 augustus 2023 verhoogd van 3 naar 4 op een schaal van 5. De reden hiervoor is dat de kans op aanslagen is toegenomen en dat de Zweedse veiligheidsdienst verwacht dat deze dreiging langere tijd aanhoudt. Lees meer over het dreigingsniveau in Zweden op de website van de Zweedse politie (informatie in het Engels). Blijf altijd waakzaam, vooral op plaatsen waar veel mensen zijn zoals markten en toeristische plekken. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
Natuurgeweld
Door hevige regenval en smeltende sneeuw en ijs kunnen aardverschuivingen en modderstromen ontstaan. Hierdoor kunnen wegen en straten onbegaanbaar worden, vooral in berggebieden.
Lawinegevaar
In de Zweedse wintersportgebieden komen lawines voor. Houd u aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Meer informatie over lawinegevaar vindt u op de website van de European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).
Sneeuwstormen en extreme kou
In Zweden zijn in de wintermaanden temperaturen onder het vriespunt normaal. In delen van Zweden kan het tot -20 graden of kouder worden.
Reist u in deze periode?
- Blijf op de hoogte van de weersvoorspellingen en weerswaarschuwingen.
- Wees voorbereid op winterse wegomstandigheden.
- Check informatie over de weersomstandigheden op de website van de Zweedse autoriteiten (informatie in het Engels).
- Neem een goede verzekering die de kosten dekt van de bergreddingsdiensten, helikoptervervoer en repatri?ring.
- Houd u altijd aan de veiligheidsvoorschriften en de aanwijzingen van de lokale overheid.
Bosbranden
In Zweden kunnen in het hele land bosbranden voorkomen, vooral in de zomer. Op veel plaatsen geldt een vuurverbod. Op de website van de overheid van Zweden (informatie in het Engels) kunt u nagaan welk verbod waar geldt. Het veroorzaken van natuurbranden kan strafbaar zijn. Volg altijd de instructies van de autoriteiten altijd op.
Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten en volg het lokale nieuws. Lees meer informatie over natuurgeweld op de website van de Zweedse overheid (informatie in het Engels).
Groen
- U kunt naar Zweden reizen. De veiligheidsrisico?s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Blijf op de hoogte van de de veiligheidssituatie
- Bent u in Zweden of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ?Aanmelden + registratie bij ambassade?. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Zweden voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zweden.
Lees hier meer over Zweden en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Zweden | Ministerie van Buitenlandse Zaken